ZEYTİNLİ PUF AÇMA




Malzemeler;
  • 2 su bardağı süt ( 1 bardağı ılıktan biraz daha sıcak olucak)
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket yaş maya
  • Aldığı kadar Un 
  • Zeytin ezmesi
  • 1 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)


Yapılışı;
  • 1 bardak ılık sütte bir yemek kaşığı şeker ve elinizde ufaladığınız yaş maya eklenir.
  • İyice karıştırılır ve 3-4 dakika bekletin.
  • Unun bir kısmı kaba elenir ve ortasına elle bir çukur açılır, içine 1 bardak oda sıcaklığında süt, toz şeker, sıvıyağ, tuz, hazırladığınız maya koyun ve yavaş yavaş yoğrun.
  • ¼ Hamur elimize hafifçe yapışacak kıvama gelene kadar, azar azar üzerine un eklenir.
  • Hamur kıvama gelince üzerine nemli bir bez örtüp ılık bir yerde 1 saat dinlendirin.
  • Hamur yoğurduğunuzun neredeyse 2 katı olmuşsa mayalanır.
  • Mayalanan hamurdan parçalar alınır ve yağlanmış tezgahın üzerinde elle açın.
  • İstenilen miktarda zeytin ezmesi sürün.
  • Ortasından başlayarak uçlara kadar ileri geri hareketlerle rulo haline getirin.
  • İster simit gibi burarak sarılır, ister 3 adet yan yana rulo örgü yapın.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Üzerine bir tepsi daha kapatılarak, 10-15 dakika daha bekleyin.
  • Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verin.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 ila 45 dakika pişirin.


Yorumlar