Ana içeriğe atla

FRANSIZ USULÜ ET SOTE



Malzemeler:
1 kg kuşbaşı et
2 adet havuç
½ orta boy soğan
250 gr arpacık soğanı
400 gr mantar
1,5 bardak kırmızı şarap
2 bardak et suyu
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı domates salçası
2 cay kaşığı kekik
2 yaprak defneyaprağı 
1 sap taze biberiye
2 diş sarımsak
4 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı ayçiçeği veya mısırözü yağı
Karabiber
Kıyılmış maydanoz

Yapılışı:
Etleri bir kağıt havlu ile iyice kurulayın.
Soğanı incecik kıyın. Havuçları doğrayın.
Mantarları yıkayıp iyice kurulayın ve dörde bölün.
Çelik bir tavanın içine ayçiçeği veya mısırözü yağını koyup yüksek ateşte kızdırın. Etleri kızgın yağın içine atın. Yapışmaması için sık sık çevirin. Tavayı çok fazla etle doldurmayın. Kalan etlerini bir sonraki seferde atın. Etler kahverengini alıp kızarıncaya kadar bu işleme devam edin. Pişen etlerinizi bir kenara alın.
Bir tencerenin içinde 2 çorba kaşığı kadar tereyağını eritin. İnce kıyılmış soğanları ve havuçları soteleyin. Tüm etleri bu tencerenin içine alın. Karıştırın.
Kırmızı şarap ve et suyunu ekleyin.  Domates salçasını, ince kıyılmış sarımsağı, baharatları (kekik, defneyaprağı -tarifte yok ama ete çok yakıştığını düşündüğüm için biberiye de ekledim) ekleyin. Unu serpiştirin ve karıştırın. Un sosun kalınlaşmasını sağlar.
Kaynayınca ateşin altını kısın. Bu şekilde yaklaşık 45 dakika kadar pişirin. Ara sıra kontrol edin. Et pişmişse ateşi kapatın.
Arpacık soğanlarını soyun. Soymanın kolay yolu; bir kaşığın üzerine iki-üç tane soğanı koyun ve sos tenceresinin içindeki kaynayan suya kaşığı batırın. 30 saniye bekletin, sonra çıkarın. Soğuması için 20 saniye bekleyin ve soyun. Soğanların kök kısmına bıçağı batırarak artı şeklinde bir çizik atın.
Teflon tavanın içinde 1 kaşık tereyağını eritin. Tereyağı köpükleşince soğanları atın ve sote edin. Soğanları bir kenara alın.
Yine aynı tavanın içinde 1 kaşık tereyağını eritin. Tereyağı köpük köpük olunca bu kez mantarları atıp sote edin. 
Sote soğan ve mantarları tencerede pişmiş etin içine ekleyin ve karıştırın.

Güveçte yapmak isterseniz:
Yukarıda 4. maddede anlatılan şekilde kızarttığınız etleri güvecin içine alın.
Bütün etler piştikten sonra tavada kalan yağ ile soğanları ve havuçları sote edin.
Fırını önceden 170-175 derece ısıtın. 
Güvecin içindeki etlerin üzerine unu serpin ve etle karıştırın. Unun eti kaplayarak kızarması için güveci fırına koyup 4 dakika kadar pişirin.
Güveci ocağa alın. 6. maddede anlatılan şekilde malzemeleri güvece ekleyip, 4-5 dakika kadar orta derecede pişirin.
Güvecin kapağını kapatın ve fırının en alt rafına yerleştirin. Etin pişmesi 3-4 saati bulacaktır. 3 saatin sonrasında artık etin pişip pişmediğini kontrol edin.
Et pişerken, 8, 9 ve 10. maddelerde anlatılan işlemleri yapın.
Et pişince mantar ve soğanları güvecin içine ekleyerek hepsini karıştırın.
Servis yaparken kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANTEP USULÜ PEYNİRLİ İRMİK HELVASI

Malzemeler (4-6 kişilik) : ·         125 gram margarin

ORMAN MEYVELİ SUFLE

Malzemeler: 2 Yemek Kaşığı Buğday Unu (10g) 2 Yemek Kaşığı Pakmaya Mısır Unu (10g) 1 1/5 Çay Bardağı Süt (120ml) 4/5 Çay Bardağı Süt Kreması (80ml) 3 Yumurta 5 Yemek Kaşığı Pakmaya Pudra Şekeri (80g) 15-20 Adet Yıkanmış Dilimlenmiş Kiraz Orman Meyveleri (100g) (çilek, böğürtlen, vb..) 1 Limonun Suyu 1 Yemek Kaşığı Tereyağı (eritilmiş) (18g) Üzeri için: 1 Yemek Kaşığı Pakmaya Pudra Şekeri (18g) 1 Çay Bardağı Orman Meyvesi 4-5 Adet Taze Fesleğen Yaprağı Hazırlanışı: Fırınınızı önceden 190 o C ayarlatın ve ısıtın. Bir sos tenceresinde krema ve sütü kaynayana kadar ısıtın. Ocaktan alın. İçerisine 3 adet yumurta sarısı, pudra şekerinin yarısı, un ve mısır ununu ekleyin. Tekrar kısık ateşte yavaş yavaş çırparak karıştırarak pişirin. Bir kaba alıp, arada karıştırarak ılıtın. Bir meyve öğütücüsü yardımı ile meyveları ve limon suyunu 1 dakika kadar çekin. Hazırladığınız kre

YUNAN KARİDOPİTA TATLISI

Malzemeler: ·         3 yumurta