Malzemeler:
- 1/2 yemek kaşığı Kuru Maya (10g)
- 4,5 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 1 kase iri çekilmiş ceviz içi
- 1 su bardağı eritilmiş tereyağı
- 1 yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı su
- 1 tatlı kaşığı süt
Hazırlanışı:
- Mayayı şekerli ılık su içinde eritin ve 15 dakika bekletin.
- Hamur yoğurma kabına unu döküp ortasını açın. Üzerine mayalı karışım, süt, yoğurt, sıvı yağ, yumurta ve tuzu ilave edin.
- Pütürsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
- Hamurun üzerine nemli bir bez örterek oda ısısında 45 dakika bekletin.
- Hamuru yeterince dinlendirdikten sonra yumurta büyüklüğünde eşit parçalara ayırın. Her birini un serpilmiş tezgahın üzerinde hazır bir yufkanın yarısı kadar olacak şekilde açın.
- Açmış olduğunuz hamurun üzerine eritilmiş tereyağından dökün; bir yemek kaşığı kadar da ceviz içi serpiştirin.
- Hamuru rulo şeklinde sarın ve hafifçe çekiştirerek büyümesini sağlayın.
- Rulo şeklinde elde etmiş olduğunuz hamuru kendi etrafında içe doğru kıvırarak gül şeklini verin.
- Hamurun üzerini hafifçe yassılaştırın. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yan yana yerleştirin.
- Üzeri için su, süt ve yumurta sarısını çırpıp fırça yardımıyla hamurların üzerine sürün.
- Önceden ısıtılmış 180°C’ye ayarlı fırında 40-45 dakika pişirin. Ilık veya soğuk servis yapın.
- Mayalı hamur denince akla ilk gelen hamurlulardan biri olan açma pratik ve pek çok malzemenin yanına eşlik edebilecek bir tariftir.
Yorumlar
Yorum Gönder