Ana içeriğe atla

GÖKKUŞAĞI DİYETİ

Gökkuşağı diyeti

Tabağınızdaki yiyecekler ne kadar renkli olursa, size faydası da o kadar çok oluyor! Gökkuşağı diyeti ile yiyeceklerinize renk ve sağlık katın!




Cildinizin parlaması için turuncu
Turuncu renkli yiyecekler rengini içerdikleri yüksek orandaki beta karotenden alırlar. Beta karoten ne kadar çoksa, sebzenin/meyvenin rengi de o kadar parlak olur. Beta karotenin cildi güneş ışınlarından koruyucu bir etkisi vardır. Cildiniz güneşe maruz kaldığında, eğer vücudunuzda yeteri kadar beta karoten varsa, cildiniz daha sarımsı tonlarında ve daha genç gözükür.
Ne yemeli? : Kırmızı biber, şeftali, kayısı, kavun, havuç, domates, patlıcan
Ne kadar yemeli? : 3 öğünden 2'sinde mutlaka 100-200 gram çiğ ya da pişmiş olarak tüketilmeli.




Dolaşım için kırmızı
Kırmızı yiyeceklerde, kan akışını hızlandıracak ve antioksidan yönünden güçlü flavonoidler vardır. Dolaşım sistemimizi hızlandırır ve damarlarımızı kuvvetlendirir. Şişmiş bacaklar ve selülitle savaşmada en etkili yiyeceklerdir. Kan dolaşımı zayıf olanların diyetinde ağırlık vermesi gereken renk kırmızıdır, tıpkı kan gibi...
Ne yemeli? : Çilek, böğürtlen, ahududu, karadut, yaban mersini, siyah erik ve tüm kırmızı küçük meyveler
Ne kadar yemeli? : 3 öğünden birinde mutlaka 100-200 gram yenmeli



Detoks için yeşil
Yeşil besinler, çoğunlukla sebzeler, detoks için gerekli olan sülfür, su ve lif bakımından zengindir. Stres, tütün, alkol ve sağlıksız diyetler sonucu vücudunuzda biriken toksinleri temizlerler. Tatildeyken kendinize bir iyilik yapın ve yeşil bir detoks yapın!
Ne yemeli? : Brokoli, karnabahar, kabak, ıspanak, bezelye, marul, yeşil soğan, pırasa, yeşil fasülye, maydanoz, frenk soğanı
Ne kadar yemeli? : Öğle ve akşam yemeklerinde en az 200 gram pişmiş yeşil sebze tüketilmeli. Lif açısından zengin oldukları için sizi uzun süre tok tutacaklardır.


Tok tutmak için beyaz
Beyaz saflığın rengidir, beslenme değeri açısından ise yüksek protein ve düşük yağ oranı demektir. Vücudumuzun kas yapmak için yağdan çok proteine ihtiyacı vardır. Protein aynı zamanda sizi çabuk doyurur, böylece kilo vermeniz kolaylaşır. Süt ürünlerindeki kalsiyum, kemiklerinizin ve dişlerinizin vazgeçilmezidir, kilo vermeyi de kolaylaştırır.
Ne yemeli? : Beyaz et (tavuk,hindi), balık, kabuklu deniz ürünleri, deniz mahsülleri ve süt ürünleri.
Ne kadar yemeli? : Günde 3 porsiyon süt ürünü ve her öğünde 150-200 gram et ya da balık yemelisiniz.



Enerji için sarı
Sarı renkteki yiyecekler genelde en çok kalorisi olan ve en çok enerji veren yiyeceklerdir, yağlar ve kompleks karbonhidratlar gibi. Kalorileri yüksek de olsa, enerji sağlamaları için vücudumuzun bu yiyeceklere ihtiyacı var. Ayrıca mısır gevreğinde protein, B vitamini ve sağlıklı bir cilt, saç ve tırnakların ihtiyacı olan E vitamini ve asitler vardır.
Ne yemeli? : Bitki özlü yağlar, tereyağ, margarin, mısır gevreği, patates, makarna, pirinç ve ekmek
Ne kadar yemeli? : Her gün 10 gram yağ almalıyız (1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 50 gram ekmek ve ya mısır gevreği ya da 100 gram pişmiş nişasta)


Gökkuşağı diyeti menüsü örneği:
Kahvaltı
Limon çayı
40 gram mısır gevreği
1 kase süt
2-3 kayısı
Öğle yemeği
Limonlu havuç salatası
150 gram hindi
200 gram kabak
100 gram kazayağı
1 şeftali
Ara
1 dilim kavun ya da karpuz
1 küçük kase yoğurt
Akşam yemeği
1 kase domates çorbası
Rezeneli ızgara balık
Buharda pişmiş yeşillikler

Tatlı olarak
100 gram yağsız labne peyniri
200 gram çilek

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TAZE NANELİ LİMONLU FROZEN

Malzemeler: ·         Taze nane yaprakları, ·         Taze fesleğen yaprakları, ·         Limon kabuğu rendesinin ·         Buz ·         Hazır limonata Hazırlanışı: ·         Mikserinize dilediğiniz miktarda taze nane ve fesleğen yapraklarını, limon kabuğu rendesini, bol buz ve üzerine hazır limonatayı da koyup karıştırın. ·         Taze nane yaprakları ve limon dilimleriyle sunabilirsiniz.  

ANTEP USULÜ PEYNİRLİ İRMİK HELVASI

Malzemeler (4-6 kişilik) : ·         125 gram margarin

ORMAN MEYVELİ SUFLE

Malzemeler: 2 Yemek Kaşığı Buğday Unu (10g) 2 Yemek Kaşığı Pakmaya Mısır Unu (10g) 1 1/5 Çay Bardağı Süt (120ml) 4/5 Çay Bardağı Süt Kreması (80ml) 3 Yumurta 5 Yemek Kaşığı Pakmaya Pudra Şekeri (80g) 15-20 Adet Yıkanmış Dilimlenmiş Kiraz Orman Meyveleri (100g) (çilek, böğürtlen, vb..) 1 Limonun Suyu 1 Yemek Kaşığı Tereyağı (eritilmiş) (18g) Üzeri için: 1 Yemek Kaşığı Pakmaya Pudra Şekeri (18g) 1 Çay Bardağı Orman Meyvesi 4-5 Adet Taze Fesleğen Yaprağı Hazırlanışı: Fırınınızı önceden 190 o C ayarlatın ve ısıtın. Bir sos tenceresinde krema ve sütü kaynayana kadar ısıtın. Ocaktan alın. İçerisine 3 adet yumurta sarısı, pudra şekerinin yarısı, un ve mısır ununu ekleyin. Tekrar kısık ateşte yavaş yavaş çırparak karıştırarak pişirin. Bir kaba alıp, arada karıştırarak ılıtın. Bir meyve öğütücüsü yardımı ile meyveları ve limon suyunu 1 dakika kadar çekin. Hazırladığınız kre