Aromatik bitki
ve baharatların haricinde ekmek, kurabiye veya keklerin besin değerlerini
artırmak, lezzetlerini çeşitlendirmek için kullanılan diğer bitkiler ise
kısaca:
·
Badem (Almond): Acı ve tatlı badem olmak üzere ikiye ayrılır. Bedeni
ve zihni yorgunluğu giderme, mideyi kuvvetlendirme, kabızlığı ve idrar yolları
iltihaplarını giderme, ağrı kesici, üst solunum yolları rahatsızlarında, taş
düşürmede faydalıdır.
·
Ceviz (Walnut): Ekmek, kurabiye ve keklerde yaygın olarak
kullanılmaktadır. Kan temizleyici ve kansızlığı giderici, ishal kesici, şekeri
tedavi edici özellikleri vardır.
·
Fındık
(hazelnut/nut): Ekmek, kurabiye
ve keklerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yağ ve proteinler bakımından önemli
bir besin maddesi olup, A, C ve B vitamini mevcuttur. Bedeni ve zihni
yorgunluğu giderici, kuvvet verici, böbrek ağrılarını giderici, kum ve taş
düşürülmesine yardımcı, solucan düşürücü özellikleri vardır.
·
Havuç (Carrot): Ekmek, kurabiye ve keklerde kullanılmaktadır. A, B1,
B2, C vitaminleri, fosfor ve madeni tuzlar ihtiva eder. Vücudu güçlendirici,
göz ve cilt rahatsızlıklarını giderici özellikleri mevcuttur.
·
Hurma (Date): Ekmek, kurabiye ve keklerde kullanılmaktadır. Yüksek
oranda şeker ve önemli oranda protein ihtiva eder. Lif, mineral ve fenol
açısından zengindir. Son zamanlarda beslenmedeki önemi konusunda ciddi olarak
gündeme gelmektedir. Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için elmadan daha
etkili olduğu açıklanmıştır. Bedeni ve zihni gelişmeyi sağlayıcı, kanserin bazı
türlerine göre koruyucu, kemik rahatsızlıklarında tedavi edici, üst solunum
yollarını tedavi edici özellikleri mevcuttur.
·
İncir (Fig): Kurusu, Ekmek, kurabiye ve keklerde kullanılmaktadır.
Şeker, organik asitler, yağ ve A,B ve C vitaminleri barındırır. Vücudu
kuvvetlendirici, Kalbe ferahlık verici, kuluncu giderici, ses açıcı, sindirim
yollarını düzenleyici, balgam söktürücü özellikleri vardır.
·
Kakao (Cacao): Kalorisi ve protein oranı yüksek bir besindir.
Yatıştırıcı ve uyarıcı etkisi, sindirimi kolaylaştırıcı, idrar söktürücü, kalbi
kuvvetlendirici özellikleri vardır. Fazla miktarlarda kullanılmamalıdır.
·
Mısır (Corn): Gerek unu, gerekse de taneleri ekmek, kek ve
kurabiyelerde kullanılmaktadır. Doymuş yağ asidi düşük yağa ve zengin
karbonhidrat, potasyum, sodyum ve kalsiyum tuzlarına sahiptir.
Yorumlar
Yorum Gönder