Ana içeriğe atla

ZENGİNLEŞTİRİCİ BESİNLER 2


 





·        Patates (Potato): Ekmeklerde kullanılmaktadır. Nişasta ve protein bakımından zengindir. Kaynatılan suyu besin değer bakımından zengin olduğundan değerlendirilmelidir. Şeker hastalığını hafifletici, susuzluğu giderici, ülseri rahatlatıcı, karaciğeri rahatlatıcı, solucan düşürücü, ağrı giderici özellikleri vardır.

 

·        Kuru Üzüm (Currant/Raisin/Sultana): Ekmek, kurabiye ve keklerde kullanılmaktadır. Şeker, organik asitler, B ve C vitaminleri ve tanen bakımından zengindir. İdrar artırıcı, sindirime yardımcı, vücudu kuvvetlendirici, müshil yapıcı, kabızlığı giderici, kalbi kuvvetlendirici, kanı temizleyici, cildi güzelleştirici, ülser ve gastrit gibi rahatsızların tedavisinde etkilidir.

 

·        Yulaf (Oat): Çok eskilerden beri gıda ve aynı zamanda ilaç olarak kullanılmaktadır. İdrar artırıcı, müshil, kuvvet verici, iktidarsızlığı giderici, guatrı önleyici, mide ve barsak rahatsızlıklarını giderici, kandaki şekeri düşürücü özellikleri vardır.

 

·        Buğday (Wheat): Tam buğday unu lifli yapısı ile sindirim sistemine yardımcı olup, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, kabızlığı önler. Özellikle ruşeym denilen buğday özünün besleyiciliği son derece yüksektir. Besin değeri olarak benzeri tahılların çoğundan yüksektir. Bazı kanser türlerini engelleyici özelliği vardır. Sindirim olarak yulaf ve mısıra göre daha zordur. Son zamanlarda buğday çiminin besleyici değeri ön plana çıkmış ve bu konuda yeni bir sektör oluşmaya başlamıştır.

 

·        Zeytin (Olive): Ekmek ve kurabiyelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. İçinde olein, palmitrik, steraik ve linolik asitlerin gliseritleri, hidrokarbonlar ve E vitamini bulunmaktadır. vardır. Ev ilaçlarında zeytin tanesi, yaprakları, kabukları ve yağı kullanılır. Besleyiciliği yanında, Kolestrolun ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde, kandaki şeker miktarının düşürülmesinde, solucanların dökülmesinde faydalıdır.

 

·        Domates (Tomato): Özellikle kurusu ve suyu, ekmek ve kurabiyelerde kullanılmaktadır. İçeriğinde lycopin maddesi ve  A, B ve C vitaminleri bulunmaktadır. İdrar söktürücü, kanı temizleyici, damar sertliğini giderici, hazmı kolaylaştırıcı, kabızlığı giderici, sindirimi kolaylaştırıcı, cildi yenileyici, bazı kanser türlerine karşı koruyucu özellikleri vardır.

 

·        Elma (Apple): Bazı ekmek türleri, kurabiye ve keklerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderici, kalbi destekleyici, vücudu kuvvetlendirici, idrar söktürücü, zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırıcı, kum ve taş düşürülmesine yardımcı, kolestrolü düşürücü, kanı temizleyici, damar sertliğini giderici, kabızlığı giderici, cildi tazeleyici özellikleri vardır.

 

·        Kabak (Zucchini): Bazı ekmek türlerinde kullanılmaktadır. İdrar söktürücü, iltihap temizleyici, mide ve bağırsakları yumuşatıcı, kabızlığı giderici, tansiyon düşürücü, öksürüğü kesici, kurt düşürücü özellikleri vardır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANTEP USULÜ PEYNİRLİ İRMİK HELVASI

Malzemeler (4-6 kişilik) : ·         125 gram margarin

ORMAN MEYVELİ SUFLE

Malzemeler: 2 Yemek Kaşığı Buğday Unu (10g) 2 Yemek Kaşığı Pakmaya Mısır Unu (10g) 1 1/5 Çay Bardağı Süt (120ml) 4/5 Çay Bardağı Süt Kreması (80ml) 3 Yumurta 5 Yemek Kaşığı Pakmaya Pudra Şekeri (80g) 15-20 Adet Yıkanmış Dilimlenmiş Kiraz Orman Meyveleri (100g) (çilek, böğürtlen, vb..) 1 Limonun Suyu 1 Yemek Kaşığı Tereyağı (eritilmiş) (18g) Üzeri için: 1 Yemek Kaşığı Pakmaya Pudra Şekeri (18g) 1 Çay Bardağı Orman Meyvesi 4-5 Adet Taze Fesleğen Yaprağı Hazırlanışı: Fırınınızı önceden 190 o C ayarlatın ve ısıtın. Bir sos tenceresinde krema ve sütü kaynayana kadar ısıtın. Ocaktan alın. İçerisine 3 adet yumurta sarısı, pudra şekerinin yarısı, un ve mısır ununu ekleyin. Tekrar kısık ateşte yavaş yavaş çırparak karıştırarak pişirin. Bir kaba alıp, arada karıştırarak ılıtın. Bir meyve öğütücüsü yardımı ile meyveları ve limon suyunu 1 dakika kadar çekin. Hazırladığınız kre

YUNAN KARİDOPİTA TATLISI

Malzemeler: ·         3 yumurta