·
Patates
(Potato): Ekmeklerde
kullanılmaktadır. Nişasta ve protein bakımından zengindir. Kaynatılan suyu
besin değer bakımından zengin olduğundan değerlendirilmelidir. Şeker
hastalığını hafifletici, susuzluğu giderici, ülseri rahatlatıcı, karaciğeri
rahatlatıcı, solucan düşürücü, ağrı giderici özellikleri vardır.
·
Kuru Üzüm
(Currant/Raisin/Sultana): Ekmek,
kurabiye ve keklerde kullanılmaktadır. Şeker, organik asitler, B ve C
vitaminleri ve tanen bakımından zengindir. İdrar artırıcı, sindirime yardımcı,
vücudu kuvvetlendirici, müshil yapıcı, kabızlığı giderici, kalbi
kuvvetlendirici, kanı temizleyici, cildi güzelleştirici, ülser ve gastrit gibi
rahatsızların tedavisinde etkilidir.
·
Yulaf (Oat): Çok eskilerden beri gıda ve aynı zamanda ilaç olarak
kullanılmaktadır. İdrar artırıcı, müshil, kuvvet verici, iktidarsızlığı
giderici, guatrı önleyici, mide ve barsak rahatsızlıklarını giderici, kandaki
şekeri düşürücü özellikleri vardır.
·
Buğday (Wheat):
Tam buğday unu lifli yapısı ile
sindirim sistemine yardımcı olup, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar,
kabızlığı önler. Özellikle ruşeym denilen buğday özünün besleyiciliği son
derece yüksektir. Besin değeri olarak benzeri tahılların çoğundan yüksektir.
Bazı kanser türlerini engelleyici özelliği vardır. Sindirim olarak yulaf ve
mısıra göre daha zordur. Son zamanlarda buğday çiminin besleyici değeri ön
plana çıkmış ve bu konuda yeni bir sektör oluşmaya başlamıştır.
·
Zeytin (Olive): Ekmek ve kurabiyelerde yaygın olarak
kullanılmaktadır. İçinde olein, palmitrik, steraik ve linolik asitlerin
gliseritleri, hidrokarbonlar ve E vitamini bulunmaktadır. vardır. Ev
ilaçlarında zeytin tanesi, yaprakları, kabukları ve yağı kullanılır.
Besleyiciliği yanında, Kolestrolun ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde, kandaki
şeker miktarının düşürülmesinde, solucanların dökülmesinde faydalıdır.
·
Domates
(Tomato): Özellikle kurusu ve suyu, ekmek ve
kurabiyelerde kullanılmaktadır. İçeriğinde lycopin maddesi ve A, B ve C
vitaminleri bulunmaktadır. İdrar söktürücü, kanı temizleyici, damar sertliğini
giderici, hazmı kolaylaştırıcı, kabızlığı giderici, sindirimi kolaylaştırıcı,
cildi yenileyici, bazı kanser türlerine karşı koruyucu özellikleri vardır.
·
Elma (Apple): Bazı ekmek türleri, kurabiye ve keklerde yaygın
olarak kullanılmaktadır. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderici, kalbi
destekleyici, vücudu kuvvetlendirici, idrar söktürücü, zararlı maddelerin
atılmasını kolaylaştırıcı, kum ve taş düşürülmesine yardımcı, kolestrolü
düşürücü, kanı temizleyici, damar sertliğini giderici, kabızlığı giderici,
cildi tazeleyici özellikleri vardır.
·
Kabak
(Zucchini): Bazı ekmek
türlerinde kullanılmaktadır. İdrar söktürücü, iltihap temizleyici, mide ve
bağırsakları yumuşatıcı, kabızlığı giderici, tansiyon düşürücü, öksürüğü
kesici, kurt düşürücü özellikleri vardır.
Yorumlar
Yorum Gönder