Memorial
Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü`nden Dyt. Aysu Aydın, uzun ve sıcak
günlere denk gelen Ramazan ayında sağlıklı kalmak için doğru beslenme
önerilerinde bulundu.
İftarda
dikkat edilmesi gereken beslenme önerileri;
·
Küçük
bir başlangıçla iftar açılmalıdır. Bu zeytin, hurma, kuru meyve, ceviz, badem
veya küçük bir parça cevizli sucuk gibi tercih edilmelidir. Bol suyu yanında
ihmal etmemek gerekir.
·
Ilık
bir çorba iftar sofralarının vazgeçilmezi olarak tüketilmelidir. Çorbanın hem
sıvı ihtiyacını karşılaması hem içeriğindeki besin öğeleri hem de doygunluk
verici özellikleri vardır. Ayrıca sindirime de iyi gelmektedir. Yavaş bir
şekilde 1/2 ya da 1 kase kişiye göre değişerek tüketilmelidir.
·
15 -20
dakika sonrasında ana yemeğe geçmek en doğrusudur. Ana yemeği; etli sebze
yemeği, kurubaklagil yemeği veya kızartma dışında pişirilme yöntemi uygulanarak
hazırlanan; et, tavuk veya balık yemekleri yapabilirsiniz.
·
Pilav
ya da makarna haftada 2 kere maksimum 3 kez elbette tüketilebilir. Bunu da
kepekli pirinç, makarna ve bulgur pilavı olarak tercih etmek en sağlıklısıdır.
·
Yemeğin
yanında muhakkak 1 veya 2 dilim ekmek alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki en doğru
karbonhidrat kaynağı tahıllı ekmeklerdir, sizi daha uzun süre tok tutar.
·
Yemeklerin
yanına her akşam 1 tatlı kaşığı zeytinyağı koyulmuş bir salata yapılmalıdır.
Salatayı yemenin zamanı yoktur yemeğin ilk anlarından itibaren tüketilmelidir.
Çiğ sebze bol lif içerir tokluk sağlar.
·
Yağlı
yiyecekler, hamur işleri, kızartmalar, kavurmalar, salam, sosis, sucuk,
pastırma gibi şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır.
·
Akşam
iftar sofraları günlük alınması gereken kalorinin % 65` ine yakınını kapsadığı
için Ramazan süresince yağlı ve ağır yemekleri tercih eden kişilerin kan
kolesterol düzeylerinde istenmeyen artışlar yaşanabilir.
·
LDL
kolesteroldeki ( kötü huylu ) bu artışlar toplam kolesterolü artırabilirken,
günlük egzersizlerdeki azalma HDL ( iyi huylu kolesterol) seviyeleri düşebilir.
Yine trigliseritler de yükselişler Ramazan ayı sonrasında kendini göstermektedir.
Mutlaka
sahura kalkılmalı!
·
Sağlıklı
beslenmede sabah kahvaltısı nasıl altın değerinde bir öğünse, Ramazan ayında da
sahur, günün ilk öğünüdür ve önemi büyüktür.
·
Toplumda
yaygın olan alışkanlıklar arasında gece yatmadan önce yemek yemek veya gece
kalkıp sadece su içip yatmak ise sakıncalıdır.
·
Çünkü
bu tip beslenme, yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18-20 saate
çıkarmaktadır.
·
Bu
durumda kas yıkımı olur, metabolizma yavaşlar.
·
Belirtilerde
ise; günlük hareketlerde yavaşlama, uyku isteği, baş ağrısı, halsizlik vardır.
·
Bu
şekilde oruç tutan kişiler gün içinde çabuk yorulur ve bitkin bir gün
geçirirler.
·
Dolayısı
ile önem derecesi yüksek olan sahur öğünlerini atlamamak en doğrusudur.
Sahurda
bol sıvı almayı unutmayın!
·
Vücudun
temel gereksinmelerinden birisi de sıvı alımıdır.
·
Oruç
tutan kişilerde günlük sıvı ihtiyacı gün içinde tüketilemediği için
karşılanamaz.
·
Susuz
vücut; yorgunluk, kas krampları, deride kuruma, sindirim sisteminde zorluk,
sersemlik ve sıcaklık hissine sebep olur.
·
Bunun
için muhakkak sahurda yatmadan önce, uyanınca, iftar öncesi, iftar sonrası
yatana kadar sıvı tüketimini ihmal etmemek gerekir.
Kabızlığa
karşı sahurda taze kayısı yenilmeli
·
Yetersiz
sıvı alımı, bu dönemde kabızlık riskini artırır.
·
Sancılı
karın ağrıları ve şişkinlik yaşayan bireyler daha gergin bir gün geçirir.
·
Bu
sebeple de iftar saatinden sahur bitimine kadar en az 12- 14 bardak sıvı
alınması şarttır.
·
Sahurda
3-4 adet taze kayısı tüketilmesinde fayda vardır.
Yorumlar
Yorum Gönder