·
Çemenotu
Tohumu (Fenugreek): Hafif
acımsı bir lezzeti olup, damakta karamel tadı bırakmaktadır. Hint Mutfağında
Köri karışımının tamamlayıcısı olarak kullanılmaktadır.
·
Demirhindi
(Tamarin): Kültürümüzde
meyvesinden şerbet yapılarak soğuk içilen baharattır. Halen demirhindi şerbeti
yapıp satan yerler mevcuttur. Susuzluğu giderici, rahatlık ve esenlik verici,
bağırsak temizleyici özellikleri vardır.
·
Zencefil
(Ginger):Zencefil çok
hafif keskin ve acı bir lezzete sahiptir. Aroması zengin, tatlı,ılık ve odunsu
gibidir. Zencefil kökünün lifi üretim aşamalardan geçerek toz haline getirilmiş
olarak bulunmaktadır. Öğütülmüş zencefil taze kök zencefilin yerine kullanılabilir.
Ekmek ve kurabiye yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. İştah açıcı, gaz söktürücü,
ishal kesici, kusma önleyici, bağırsak bozukluklarını tedavi edici, soğuk
algınlığında tedavi destekleyici, kuvvet artırıcı, afrodizyak etkileri
mevcuttur.
·
Ardıç Meyvesi
(Juniper Berry):
Kekremsi bir tada sahiptir ve kullanmadan önce ezilmelidir. Şeker düşürücü,
dinçlik verici, idrar yollarını temizleyici, soğuk algınlığı, romatizma, damar
sertliği, nekahat döneminin hızlı atlatılmasında yardımcıdır. Az miktarlarda
kullanılmalıdır.
·
Meyan
Kökü (Licorice Root): Tatlımsı
bir lezzeti olduğundan tatlandırmada ve renk vermede kullanılır. Aşırı
kullanımı kan basıncı üzerinde ters etki oluşturabilir. Grip, nezle, anjin ve
nefes darlığında, balgam sökücü, öksürük giderici, idrar söktürücü, tansiyon
düşürücü, ülser ve gastrit tedavisinde yardımcı, kabızlık giderici, rahatlatıcı
özellikleri vardır.
·
Muskat
Cevizi ve Kabuğu (Nutmeg-Mace): Her ikisi de tatlı ve hoş bir lezzete sahip
olduklarından ekmek yapımında baharat olarak kullanılmaktadır. Antiseptik,
idrar söktürücü, iştah açıcı, mide ve kalbi kuvvetlendirici ve safra taşlarının
erimesine yardımcı özellikleri vardır.
·
Hardal
Tohumları (Mustard Seed): Suyla
karıştırıldığında acı bir lezzete sahiptir. Siyah ve Beyaz hardal olmak üzere
iki çeşittir. Hazmı kolaylaştırıcı, kabızlığı giderici özelliği vardır.
·
Haşhaş
Tohumu (poppy seed) : Hoş
lezzetiyle kavrulmuş olarak hamur işlerinde, iç katkısı ve üst süslemesinde
yoğun kullanılmaktadır. Ağrı, sancı giderici ve ishal kesici özellikleri
vardır.
·
Susam
Tohumu (Sesame seed):
Kabuklu yemiş gibi, yumuşak bir tada sahiptir. Hem ekmeklerde, hem de
kurabiyelerde iç malzemesi veya bolca da dış süsleme malzemesi olarak
kullanılmaktadır. Safra taşlarının düşürülmesinde, nefes darlığı ve bronşitte,
karın ağrılarında, uyarıcı olarak, kabızlığı giderici, karaciğer destekçisi
özelliği vardır. Sindirim ve mide problemi olanlar dikkatli kullanmalıdırlar.
·
Karabiber
(Peppercorns): Karabiber,
keskin bir kokuya ve aromaya sahiptir. Beyaz karabiber, siyah karabiberden daha
bir acı, az algılanır ve hafif mayalı gibidir. Yeşil çekilmemiş toz biber, daha
bir yumuşak tada ve ferahlatıcı özelliğe sahiptir. Baharatlı ekmek ve
kurabiyelerde kullanılmaktadır. Hazmı kolaylaştırıcı, mide ve bağırsak
mikroplarını öldürücü, gaz giderici, idrar söktürücü, afrodizyak özellikleri
vardır.
Yorumlar
Yorum Gönder