·
Yenibahar
(Allspices): Jamaika
Biberi olarak da anılan Yenibahar; muskat cevizi, karanfil ve tarçın karışımı
lezzetine sahip olduğundan yaygın kullanılmaktadır. Zencefilli ekmeğin vaz
geçilmez baharatıdır. İştah açıcı, damar sertliğini önleyici, hazmı
kolaylaştırıcı, gaz söktürücü ve kabıza karşı etkilidir.
·
Anason
tohumları (Anise Seeds): Kokusu
ve tadı meyan köküne benzemektedir. Gerek ekmek yapımında ve gerekse de üzerini
süslemede yaygın olarak kullanılmaktadır. Hazmı kolaylaştırıcı, iştah açıcı,
gaz ve idrar söktürücü, migren ağrılarını kesici, astım ve bronşit
şikayetlerini azaltıcı, kusma ve ishali kesici özelliği vardır.
·
Keraviye
(Karaman Kimyonu/Caraway Seeds): Keskin bir koku ve belirgin bir tada sahiptir.
Çavdarlı ekmeklerin vaz geçilmez baharatlarındandır. Gerek ekmek yapımında,
gerekse de süslemesinde bol miktarda kullanılır. Spazm çözücü, bakteri yok
edici, gaz giderici, terletici, hazmı kolaylaştırıcı, idrar söktürücü, adet
kolaylaştırıcı, balgam sökücü, mantar öldürücü, uyarıcı ve mideyi
kuvvetlendiricidir.
·
Kakule
(Cardamom): Safran
ve vanilyadan sonra en pahalı baharattır. Zencefil, kişniş ve Muskat cevizi ile
birlikte kullanılmaktadır. Kahveli keklerde cazibeli bir tat vermektedir.
İskandinav ülkelerinde hamur işlerinde, el emeği ekmeklerde, kek ve tartlarda kullanılmaktadır.
Bazı ülkelerde her derde deva olarak görülmekte (Hint, Çin gibi), iştah açıcı,
sindirime yardımcı, gaz söktürücü, baş ağrısını giderici, tükürük artırıcı
özelliği mevcuttur.
·
Arnavut
Biberi (Cayenne Pepper): Hafif
bir aromaya ve keskin acı bir lezzete sahiptir. Meksika böreklerinde
kullanılır. Uyarıcı, tahriş engelleyici, hazmettirici, gaz giderici ve iştah
açıcıdır.
·
Kereviz
Tohumu (Celery Seed):
İnsanın içini ısıtan, hafif acılı bir aromaya sahiptir. Müshil, gaz giderici,
idrar söktürücü, müsekkin, mideyi rahatlatıcı, uyarıcı ve vücudu
kuvvetlendirici özellikleri vardır.
·
Acı Toz
Biber (Chili Powder):
Kimyon, sarımsak, mercanköşk ve tuz ile kullanılır. Muhtelif renk ve acılıkta
çeşidi mevcuttur. Acı lezzetinin veya renginin verilmesi amacıyla
kullanılmaktadır. Kırmızıbiberin, yeşilbibere oranla 2 kat C, 10 kat da A
vitaminine sahip olduğu bilinmelidir. Hastalıklara karşı direnç artırıcı özelliği
vardır. Hazmettirici, gaz giderici ve iştah açıcıdır.
·
Tarçın
(Cinnamon):Tarçın
tatlı, odunsu, güzel kokulu ister öğütülmüş, ister çubuk şeklinde olsun her iki
şekilde de aynı tat ve kokuya sahiptir. Katkılı ekmeklerde, kek ve tartlarda
yaygın olarak kullanılmaktadır. İştah açar, psikolojik rahatlama sağlar, soğuk
algınlığı ve nezlede faydalıdır, uyarıcı özelliği vardır.
·
Karanfil
Tohumu (Cloves): Muskat
cevizi ve Tarçının tamamlayıcısıdır. Kuvvetli, keskin kokulu ve tatlı bir
aromaya sahiptir. Zencefilli ekmeklerde, kurabiyelerde, keklerde, elmalı
soslarda, pandispanyalarda ve öteki tatlılarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ağrı kesici, anestetik, antiseptik, gaz giderici, koku giderici, hazmettirici,
uyarıcı, mideyi rahatlatıcı, zindelik verici ve solucan dökücüdür.
·
Çörekotu
(Black Cumin):
Araplar bu baharat için “Ölüm hariç her türlü derde devadır” derler. Anadolu
kültüründe de özel bir yeri olup, yaygın kullanıma sahiptir. Ekmek ve
çöreklerin içinde ve özellikle süslemelerinde yaygın olarak kullanılır. Gaz ve
karın şişliğini giderici, hazmettirici ve mideyi rahatlatıcı, idrar söktürücü,
heyecan verici, gevşetici, güçlendirici, bronşit ve astımı rahatlatıcı ve
solucan dökücüdür.
·
Kimyon
(Cumin):Kimyon kendine
özgü, hafif acı bir lezzete sahiptir. Genellikle Karaman Kimyonu (keravite) ile
karıştırılmaktadır. Ekmek yapımında kullanılmaktadır. Kalsiyum, Demir ve A
vitamin barındırmaktadır. İştah açıcı, hazımsızlığı giderici, gaz ve idrar
söktürücü, sakinleştirici, tansiyon düşürücü, süt artırıcı ve solucan düşürücü
özellikleri vardır.
·
Curry
(Köri):Tek başına
ayrı bir baharat olmayıp, diğer birçok baharatın (Kişniş, Kimyon, karabiber, kırmızıbiber,
zencefil, Çemen Tohumu, Soğan, Tarçın, Safran ve Zerdeçal) karıştırılmasından
elde edilen bir karışımdır. Özellikle Hindistan ve Güney Asya’da yaygın olarak
kullanılmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder