Ana içeriğe atla

LEZZET VEREN BAHARATLAR 1





·        Yenibahar (Allspices): Jamaika Biberi olarak da anılan Yenibahar; muskat cevizi, karanfil ve tarçın karışımı lezzetine sahip olduğundan yaygın kullanılmaktadır. Zencefilli ekmeğin vaz geçilmez baharatıdır. İştah açıcı, damar sertliğini önleyici, hazmı kolaylaştırıcı, gaz söktürücü ve kabıza karşı etkilidir.

·        Anason tohumları (Anise Seeds): Kokusu ve tadı meyan köküne benzemektedir. Gerek ekmek yapımında ve gerekse de üzerini süslemede yaygın olarak kullanılmaktadır. Hazmı kolaylaştırıcı, iştah açıcı, gaz ve idrar söktürücü, migren ağrılarını kesici, astım ve bronşit şikayetlerini azaltıcı, kusma ve ishali kesici özelliği vardır.

·        Keraviye (Karaman Kimyonu/Caraway Seeds): Keskin bir koku ve belirgin bir tada sahiptir. Çavdarlı ekmeklerin vaz geçilmez baharatlarındandır. Gerek ekmek yapımında, gerekse de süslemesinde bol miktarda kullanılır. Spazm çözücü, bakteri yok edici, gaz giderici, terletici, hazmı kolaylaştırıcı, idrar söktürücü, adet kolaylaştırıcı, balgam sökücü, mantar öldürücü, uyarıcı ve mideyi kuvvetlendiricidir.

·        Kakule (Cardamom): Safran ve vanilyadan sonra en pahalı baharattır. Zencefil, kişniş ve Muskat cevizi ile birlikte kullanılmaktadır. Kahveli keklerde cazibeli bir tat vermektedir. İskandinav ülkelerinde hamur işlerinde, el emeği ekmeklerde, kek ve tartlarda kullanılmaktadır. Bazı ülkelerde her derde deva olarak görülmekte (Hint, Çin gibi), iştah açıcı, sindirime yardımcı, gaz söktürücü, baş ağrısını giderici, tükürük artırıcı özelliği mevcuttur.

·        Arnavut Biberi (Cayenne Pepper): Hafif bir aromaya ve keskin acı bir lezzete sahiptir. Meksika böreklerinde kullanılır. Uyarıcı, tahriş engelleyici, hazmettirici, gaz giderici ve iştah açıcıdır.

·        Kereviz Tohumu (Celery Seed): İnsanın içini ısıtan, hafif acılı bir aromaya sahiptir. Müshil, gaz giderici, idrar söktürücü, müsekkin, mideyi rahatlatıcı, uyarıcı ve vücudu kuvvetlendirici özellikleri vardır.

·        Acı Toz Biber (Chili Powder): Kimyon, sarımsak, mercanköşk ve tuz ile kullanılır. Muhtelif renk ve acılıkta çeşidi mevcuttur. Acı lezzetinin veya renginin verilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Kırmızıbiberin, yeşilbibere oranla 2 kat C, 10 kat da A vitaminine sahip olduğu bilinmelidir. Hastalıklara karşı direnç artırıcı özelliği vardır. Hazmettirici, gaz giderici ve iştah açıcıdır.

·        Tarçın (Cinnamon):Tarçın tatlı, odunsu, güzel kokulu ister öğütülmüş, ister çubuk şeklinde olsun her iki şekilde de aynı tat ve kokuya sahiptir. Katkılı ekmeklerde, kek ve tartlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. İştah açar, psikolojik rahatlama sağlar, soğuk algınlığı ve nezlede faydalıdır, uyarıcı özelliği vardır.

·        Karanfil Tohumu (Cloves): Muskat cevizi ve Tarçının tamamlayıcısıdır. Kuvvetli, keskin kokulu ve tatlı bir aromaya sahiptir. Zencefilli ekmeklerde, kurabiyelerde, keklerde, elmalı soslarda, pandispanyalarda ve öteki tatlılarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Ağrı kesici, anestetik, antiseptik, gaz giderici, koku giderici, hazmettirici, uyarıcı, mideyi rahatlatıcı, zindelik verici ve solucan dökücüdür.

·        Çörekotu (Black Cumin): Araplar bu baharat için “Ölüm hariç her türlü derde devadır” derler. Anadolu kültüründe de özel bir yeri olup, yaygın kullanıma sahiptir. Ekmek ve çöreklerin içinde ve özellikle süslemelerinde yaygın olarak kullanılır. Gaz ve karın şişliğini giderici, hazmettirici ve mideyi rahatlatıcı, idrar söktürücü, heyecan verici, gevşetici, güçlendirici, bronşit ve astımı rahatlatıcı ve solucan dökücüdür.

·        Kimyon (Cumin):Kimyon kendine özgü, hafif acı bir lezzete sahiptir. Genellikle Karaman Kimyonu (keravite) ile karıştırılmaktadır. Ekmek yapımında kullanılmaktadır. Kalsiyum, Demir ve A vitamin barındırmaktadır. İştah açıcı, hazımsızlığı giderici, gaz ve idrar söktürücü, sakinleştirici, tansiyon düşürücü, süt artırıcı ve solucan düşürücü özellikleri vardır.

·        Curry (Köri):Tek başına ayrı bir baharat olmayıp, diğer birçok baharatın (Kişniş, Kimyon, karabiber, kırmızıbiber, zencefil, Çemen Tohumu, Soğan, Tarçın, Safran ve Zerdeçal) karıştırılmasından elde edilen bir karışımdır. Özellikle Hindistan ve Güney Asya’da yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANTEP USULÜ PEYNİRLİ İRMİK HELVASI

Malzemeler (4-6 kişilik) : ·         125 gram margarin

ORMAN MEYVELİ SUFLE

Malzemeler: 2 Yemek Kaşığı Buğday Unu (10g) 2 Yemek Kaşığı Pakmaya Mısır Unu (10g) 1 1/5 Çay Bardağı Süt (120ml) 4/5 Çay Bardağı Süt Kreması (80ml) 3 Yumurta 5 Yemek Kaşığı Pakmaya Pudra Şekeri (80g) 15-20 Adet Yıkanmış Dilimlenmiş Kiraz Orman Meyveleri (100g) (çilek, böğürtlen, vb..) 1 Limonun Suyu 1 Yemek Kaşığı Tereyağı (eritilmiş) (18g) Üzeri için: 1 Yemek Kaşığı Pakmaya Pudra Şekeri (18g) 1 Çay Bardağı Orman Meyvesi 4-5 Adet Taze Fesleğen Yaprağı Hazırlanışı: Fırınınızı önceden 190 o C ayarlatın ve ısıtın. Bir sos tenceresinde krema ve sütü kaynayana kadar ısıtın. Ocaktan alın. İçerisine 3 adet yumurta sarısı, pudra şekerinin yarısı, un ve mısır ununu ekleyin. Tekrar kısık ateşte yavaş yavaş çırparak karıştırarak pişirin. Bir kaba alıp, arada karıştırarak ılıtın. Bir meyve öğütücüsü yardımı ile meyveları ve limon suyunu 1 dakika kadar çekin. Hazırladığınız kre

YUNAN KARİDOPİTA TATLISI

Malzemeler: ·         3 yumurta