Ana içeriğe atla

BAŞ AĞRISINI GEÇİREN BESİNLER




·        Acı baharatlar

Baharatlı yiyecekler, baş ağrısından daha hızlı kurtulmanızı sağlıyor. Ağrınız özellikle sinüs tıkanıklığına dayanıyorsa baharatlı yiyecekler tıkanıklığı açmaya yardımcı oluyor, unutmayın hava yolları açılınca baş ağrısına neden olan basınç da ortadan kalkıyor.

 

·        Badem

Bir araştırmaya göre bademin içeriğinde bulunan magnezyum, damarları rahatlatarak vücudu baş ağrısından koruyor. Bazı uzmanlar özellikle migren şikayeti olanların, magnezyumdan zengin besinler tükettiklerinde rahatladıklarına inanıyor. Magnezyum alımınızı artırmak için muz, kurutulmuş kayısı, avokado, badem, kaju ve esmer pirinç tüketebilirsiniz.

 

·        Susam

Salatalarınıza, çorbalarınıza susam ekleyin çünkü bu küçük tohumlar, içeriğindeki E vitamini sayesinde östrojen seviyenizi stabilize ederek adet dönemlerinde migren ağrısı çekmenizi önlüyor. Susam, kan dolaşımını düzenlemesinin yanı sıra içeriğindeki magnezyum sayesinde de baş ağrısından korunmanızı sağlıyor.

 

·        Tam tahıllı ekmek

Düşük kalorili bir diyet yapıyorsanız beynin en önemli enerji kaynağı olan glikojen depolarınızı kullanmaya başladınız demekti r. Bu aynı zamanda dehidrasyona neden olan sıvı kaybının da sebebi olabiliyor. Beyine giden enerjinin azalması ve su kaybı ise baş ağrısını tetikliyor. Diyet yaparken tam tahıllı un, yulaf, meyve gibi doygun karbonatları tercih edin.

 

·        Ispanak salatası

Kan basıncını düşüren ıspanak, bu sayede baş ağrısının hafiflemesini de kolaylaştırıyor. Baş ağrısı ile savaşan gıdaları bir araya getirerek güzel bir salata hazırlayabilirsiniz. İki bardak ıspanak salatası, yarım bardak küp şeklinde doğranmış karpuz, yarım bardak doğranmış kuru kayısı, iki çay kaşığı dövülmüş ceviz veya bademi karıştırın, üzerine limon ekleyin.

 

·        Karpuz

Susuzluk nedeniyle ortaya çıkan baş ağrısını bir dahaki sefer ilaç içmek yerine karpuz gibi su oranı yüksek meyveler tüketerek giderebilirsiniz. Sebze meyvelerde bulunan doğal su, baş ağrısından korunmak için gerekli olan magnezyum gibi mineralleri bol miktarda içeriyor.

 

·        Haşlanmış patates

Baş ağrınız özellikle alkole bağlı olarak ortaya çıktıysa güzel bir yemek size iyi gelebilir. Alkol vücutta suyun yanı sıra potasyum gibi elektrolitlerin de kaybına neden oluyor. Bu nedenle potasyumdan zengin gıdalar, akşamdan kalma olanların imdadına yetişiyor. En iyi potasyum kaynakları biri olan haşlanmış patates 721 mg, bir muz ise potasyum içeriyor.

 

·        Kahve

Kafein vücutta su kaybına neden oluyor, su kaybı ise baş ağrısını tetikliyor. Bu çelişki nedeniyle kahvenin baş ağrısına karşı etkili olması da mümkün değil gibi görünüyor. Ancak eğer akşamdan kalma olduğunuz için baş ağrısı çekiyorsanız bir fincan kahve baş ağrınızın hafiflemesini sağlayabiliyor. Ancak gün boyu kahve içmek ağrıdan kurtulmanın iyi bir yolu değil.

 

·        Yoğurt

Eğer başınız zonkluyorsa vücudu kalsiyum için çağrı yapıyor olabilir. Beyin fonksiyonlarının iyi çalışması için gerekli olan kalsiyum yoğurtta bol miktarda bulunuyor. Şeker ve tatlandırıcı kullanılmamış olanların tercih edilmesi öneriliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANTEP USULÜ PEYNİRLİ İRMİK HELVASI

Malzemeler (4-6 kişilik) : ·         125 gram margarin

ORMAN MEYVELİ SUFLE

Malzemeler: 2 Yemek Kaşığı Buğday Unu (10g) 2 Yemek Kaşığı Pakmaya Mısır Unu (10g) 1 1/5 Çay Bardağı Süt (120ml) 4/5 Çay Bardağı Süt Kreması (80ml) 3 Yumurta 5 Yemek Kaşığı Pakmaya Pudra Şekeri (80g) 15-20 Adet Yıkanmış Dilimlenmiş Kiraz Orman Meyveleri (100g) (çilek, böğürtlen, vb..) 1 Limonun Suyu 1 Yemek Kaşığı Tereyağı (eritilmiş) (18g) Üzeri için: 1 Yemek Kaşığı Pakmaya Pudra Şekeri (18g) 1 Çay Bardağı Orman Meyvesi 4-5 Adet Taze Fesleğen Yaprağı Hazırlanışı: Fırınınızı önceden 190 o C ayarlatın ve ısıtın. Bir sos tenceresinde krema ve sütü kaynayana kadar ısıtın. Ocaktan alın. İçerisine 3 adet yumurta sarısı, pudra şekerinin yarısı, un ve mısır ununu ekleyin. Tekrar kısık ateşte yavaş yavaş çırparak karıştırarak pişirin. Bir kaba alıp, arada karıştırarak ılıtın. Bir meyve öğütücüsü yardımı ile meyveları ve limon suyunu 1 dakika kadar çekin. Hazırladığınız kre

YUNAN KARİDOPİTA TATLISI

Malzemeler: ·         3 yumurta