·
Mercanköşk
(Marjoram): Nane ve
kekik karışımı aroması dolayısıyla çok kullanılır. Sindirimi kolaylaştırıcı bir
etkisi vardır. Kekik yerine ikame edebilir, hamurlarda kullanılmaktadır.
Acemiler için “Kullanacağın baharat konusunda şüpheye düştüğünde hemen
Mercanköşk kullan” gibi bir deyim mevcuttur.
·
Nane
(Mint): Taze Kişniş,
fesleğen ve mercanköşk ile iddialı bir aroma oluşturur. Kendine has mentol
lezzeti ile aşırıya kaçmamak şartıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. İdrar
söktürücü, solucan düşürücü, soğuk algınlığını giderici, anne sütünü artırıcı,
adet düzenleyici, çarpıntı giderici, gaz söktürücü, safra düzenleyici, mide
ağrılarını ve bağırsak spazmını giderici, sinirleri kuvvetlendirici özellikleri
vardır.
·
Keklik
Otu (Oregano): Hoş ve
hafif acımsı lezzete sahiptir. Çoğu zaman Kekik (Thyme) ile karıştırılır.
·
Maydanoz
(Parsley):Taze veya
kurutulmuş haliyle hamurlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Yaprakları A, C
ve K vitaminleri bakımından zengindir. İdrar söktürücü özelliği vardır.
Tansiyon düşürücü, kansızlığı giderici, iltihaplı yaraların iyileşmesinde,
görmeye, mide ve Bağırsak gazlarının engellenmesinde, afrodizyak özelliği
vardır.
·
Biberiye
(Rosemary):Ekşimsi
lezzeti ile özellikle Focaccia ekmeğinin vaz geçilmezleri arasındadır.
Kullanımda aşırıya gidilmemelidir. Sindirime yardımcı, hazımsızlığı giderici,
idrar söktürücü, çarpıntı giderici, migren kesici özellikleri vardır.
·
Adaçayı
(Sage):Kuvvetli
aroması ile özellikle soslarda tercih edilmektedir. Kekik ve Keklik Otu ile
birlikte iyi bir uyum gerçekleştirir. Bulantı önleyici, mide ve bağırsak
gazlarını giderici, hazmı düzenleyici, üst solunum yolları iltihaplarını
giderici, astımı hafifletici, idrar ve ter söktürücü özellikleri vardır. Aşırı
tüketiminden kaçınılmalıdır.
·
Kuzu
kulağı (Sorrel):
Ekşimsi lezzeti ile ekmek yapımında tercih edilen aromatik bitkilerdendir. İdrar
söktürücü, mide şişkinliğini giderici özelliği vardır.
·
Tarhun
otu (Tarragon):
Anason, adaçayı benzeri lezzeti ile soslarda bolca kullanılmaktadır. Bazı
mutfakların (Örneğin Fransız mutfağı) vaz geçilmez aromatik bitkisidir. İdrar
söktürücü, gaz giderici, solucan düşürücü, mide destekçisi, hazımsızlığı
giderici, vücutta biriken tuz ve suyu atmaya yardımcı özelliği vardır.
·
Kekik
(Thyme):Güçlü ve hafif
acımtrak lezzeti ile en yaygın kullanılan aromatik bitkilerdendir. Bedeni
güçlendirici, hazmı kolaylaştırıcı, çarpıntıgiderici, iltihap sökücü, salgı
düzenleyici, mesanedeki mikropları öldürücü, şeker düşürücü, afrodizyak etkisi
mevcuttur.
·
Safran
(Saffron):Baharat olarak
da kullanılmaktadır. Sinir sistemini uyarıcı, iştah açıcı, adet söktürücü,
hazmı kolaylaştırıcı etkileri mevcuttur.
Yorumlar
Yorum Gönder