·
Fesleğen
(Basil):1783 yılına
ait kayıtlarda Fesleğen için, Fransızların o kadar sevdiklerini, dolayısıyla
her tür çorba ve sosa karıştırıldığını, şeflerin Fesleğene “aromatik bitkilerin
kralı” dediğini ve kokusunun o denli mükemmel olduğunu, ancak Krallara layık
olduğu yazılmıştır. Sarımsak ve zeytinin tamamlayıcısı olarak bilinen fesleğen,
yaygın şekilde kullanılır. Nane familyasından olup, keskin aroması dolayısıyla
hamurlara karıştırılır. Fesleğen mideyi yumuşatıcı, hazımsızlığı giderici,
teskin edici ve bağırsaklarda gaz oluşumunu engelleyici etkisi vardır. İdrar
yolları hastalıklarına karşı, öksürük kesici, baş dönmelerini giderici özelliği
vardır.
·
Defne
Yaprağı (Bay leaf): Terletir,
ateşi düşürür. Vücuda rahatlık verir. İdrar ve adet söktürür. İştah açar. Sinir
ağrılarını dindirir. Genelde kurutulmuşları kullanılmakta olup, çok kuvvetli
aroması yüzünden miktarı iyi ayarlanmalıdır. Ne kadar uzun süreli sürecin
içinde olursa o denli fazla aroma salar. Hamurda yoğun olarak kullanılmamaktadır.
·
Frenk
Maydanozu (Chervil): İdrar
söktürür, basur tedavisinde kullanılır. Maydanozgiller familyasında olup,
anason ve limonun tamamlayıcısıdır. Maydanozun yerine kullanılabilmektedir, bu
nedenle hamurlarda da kullanılmaktadır. Dikkat edilecek husus, taze
kullanılmasının uygun olduğu, uzun süreli pişmelerde kokusunu yitirdiğidir.
·
Frenk
Soğanı (Chives): Soğangiller
familyasından olup, taze kullanılmalıdır. Uzun süreli pişmelerde kokusunu
yitirmektedir.
·
Taze
Kişniş (Cilantro): İştah
açıcı, bağırsak gazlarını giderici, sinirleri yatıştırıcı, hazmı
kolaylaştırıcı, karın ağrılarını giderici, migreni gidericidir. Kendine özgü
lezzeti ile en yaygın kullanılan aromatik bitkilerdendir.
·
Dereotu
(Dill):Kendine özgü
keskin ekşimsi lezzeti ile hamurlarda da kullanılmaktadır. Teskin edici, mide
ve bağırsak gazlarını önleyici, hazımsızlığı giderici özellikleri vardır.
·
Rezene
(Fennel ):Anason benzeri
lezzeti ile hamurlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Sakinleştirici, gaz
giderici ve süt artırıcıdır. İdrar söktürücü, yara iyileştirici, boğmaca ve
dalak hastalıklarında faydalıdır.
·
Lavanta
(Lavender): Kendine
has aroması ile krema ve dondurmalarda tercih edilse de, hamurlarda da
kullanımı mümkündür. Yatıştırıcı, kuvvetlendirici, idrar söktürücü ve
romatizmaya karşı etkilidir. Kokusu çok beğenilmektedir.
·
Oğulotu
(Lemon balm): Ekşi
lezzeti ile kendine has bir kullanım alanı mevcuttur.
·
Limon
otu (Citronella Grass): Zencefil
ile birlikte az miktarda kullanılır. Yapraklı şekildedir. Hamurlarda kullanımı
konusunda bilgi bulunmamaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder